Het samenwerkingsverband regio Rivierenland bestaat uit de gemeenten Heumen, Druten, Beuningen, Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek, Wijchen en Nijmegen en Waterschap Rivierenland.
De ambitie van het samenwerkingsverband is vermindering van (personele) kwetsbaarheid, verbeteren van de kwaliteit van de taakuitoefening en een beperking van 13% van de kostenstijging in de afvalwaterketen. De samenwerking heeft de vorm van een netwerkorganisatie op basis van een samenwerkingsovereenkomst.
Algemene omschrijving
Het Netwerk Waterketen regio Rivierenland (NWrR) is formeel gestart vanaf oktober 2013. Toen hebben 10 gemeenten en het waterschap Rivierenland een samenwerkingsovereenkomst getekend.
Inhoud
Betrokken partijen
Gemeente Buren, Culemborg, Geldermalsen, Maasdriel, NederBetuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal, Zaltbommel en Waterschap Rivierenland.
Aanleiding voor het project
Het bestuursakkoord was de aanleiding voor de ambtelijke organisatie om de samenwerking vorm te geven.
Aanpak
Een feitenonderzoek en een businesscase zijn vooraf gegaan aan de samenwerking. Dit heeft geresulteerd in een vorm van samenwerking die vastgelegd is in een Samenwerkingsovereenkomst NWrR. Deze overeenkomst is getekend in september 2013.
De organisatie is als volgt opgezet:
De onderwerpen waar samenwerking wordt gezocht zijn:
Er zijn inmiddels diverse werkgroepen geformeerd om te komen tot (een bepaalde mate van) samenwerking:
In 2015 gaat een werkgroep van start die zich buigt over het gezamenlijk opzetten van beleid voor de gemeentelijke GRP's. Doel is om in 2016 dit klaar te hebben.
Financiële gevolgen
Op de K van kosten zijn inmiddels al besparingen gerealiseerd. De visitatiecommissie heeft inmiddels een voorzichtig positieve houding ten opzichte van de regio Rivierenland. Begin 2014 was de regio nog een van de achterblijvers. Op de K's van kwaliteit en kwetsbaarheid is het op dit moment niet mogelijk iets te zeggen omdat er geen meetinstrumenten voor handen zijn. Landelijk worden op dit moment stappen gezet om te komen tot een uniform systeem van administreren van de voortgang. Daarin zijn alle K's vertegenwoordigd.
Tips
Samenwerken betekent loslaten en elkaar vertrouwen. Zonder deze elementen blijft samenwerking oppervlakkig en beperkt tot zaken die bij voorbaat al geen pijn doen.
Document links
Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.
Home
Nieuws
Regio's
Agenda
Documenten
Over ons
Schone Maaswaterketen
Copyright © 2020 Samenwerken aan Water
Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.
Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.