De waterketen Groningen Noord-Drenthe bestaat uit 18 partners: alle gemeenten uit de provincie Groningen plus vier gemeenten uit de kop van Drenthe, de twee waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest én Waterbedrijf Groningen en Waterleidingmaatschappij Drenthe.
Verschuiving focus
Er komt een verschuiving in de focus van de waterketen. Duurzaamheid en Kwetsbaarheidsvermindering blijven belangrijke ontwikkelthema’s. Hierbij sluiten we aan bij de Regionale Energie Strategie (RES). We gaan ons sterker focussen op de voordelen die door de samenwerking te halen zijn. Bij kostenontwikkeling ligt de focus op beheersen. Voor kwaliteit ligt de focus op voltooien van de samenwerking bij de projecten Meten en Monitoren, Gegevensbeheeren de Waterketenkaart.
Doelen tot 2025:
Organisatie
De samenwerking werkt met een netwerkmodel waarbij men samenwerkt in clusters en samenwerkt voor de hele regio. Alle inliggende gemeenten hebben een grote rol in deze samenwerking.
Clusters en clustercoördinatoren
De regio is verdeeld in vijf clusters. In elk cluster is een waterteam actief dat wordt geleid door een clustercoördinator. De clustercoördinatoren werken als trekker en aanjager van de waterteams. Ze zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de waterakkoorden en afvalwaterplannen.
Bij alle clusters zijn de twee waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest betrokken. De beide waterbedrijven Waterbedrijf Groningen en WMD uit Drenthe zijn agendalid.
Speerpunten vanaf 2020
Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.
Home
Nieuws
Regio's
Agenda
Documenten
Over ons
Schone Maaswaterketen
Copyright © 2020 Samenwerken aan Water
Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.
Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.