RIONEDinnovatieprijs 2021
Sfeerelement

Rioolbuis van 100% hergebruikt kunststof wint RIONEDinnovatieprijs 2021

01 februari 2021

De Durofort buis van Pipelife is door de deelnemers aan de RIONEDdag Digitaal uitgeroepen tot rioleringsinnovatie van 2021. De buis bestaat volledig uit ingezameld kunststof materiaal.

Frank Terpstra van Pipelife presenteerde deze innovatie die bijdraagt aan een circulaire economie. “Hiermee bieden wij de mogelijkheid om nu in 2021 al aan de klimaatneutrale doelstellingen uit de Europese Green Deal te voldoen, waarin de ambitie van 100% hergebruik voor 2050 staat gepland”, vertelt Frank. De buis is beschikbaar met een diameter van 125, 160 en 200 mm en heeft een levensduur van circa 100 jaar.

 De drie genomineerden
De drie genomineerden presenteerden hun innovatie met een video en het beantwoorden van vragen. De deelnemers aan de RIONEDdag Digitaal van 28 januari stemden daarna voor de winnaar van de RIONEDinnovatieprijs. De RIONEDdag is het jaarlijkse congres van de professionals op gebied van stedelijk waterbeheer bij gemeenten, waterschappen en bedrijven. Dit jaar waren er meer dan 750 geregistreerde deelnemers.

De twee andere nominaties waren:

  • Rainscape: Met Rainscape verzamel je berichten over wateroverlast en toon je ze op een kaart. Innovatieve software van Royal HaskoningDHV (Martin te Grotenhuis).
  • De uitstroomband: Via de uitstroomband loopt hemelwater naadloos van de weg naar de berm. Een vernieuwing door de gemeente Helmond (Albert van Empel).
Frank Terpstra (Pipelife) met de oorkonde van de RIONEDinnovatieprijs 2021

Frank Terpstra (Pipelife) met de oorkonde van de RIONEDinnovatieprijs 2021 voor Durofort,
rioolbuis van uitsluitend gerecycled kunststof (Foto Stichting RIONED).

Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.

Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.

Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.