Coronavirus
Sfeerelement

Onderzoek naar coronavirus in rioolwater

28 juli 2020

Het RIVM doet onderzoek naar de aanwezigheid van het coronavirus in rioolwater. Uit dit onderzoek blijkt dat het coronavirus al zichtbaar is in uitwerpselen voordat mensen symptomen van het virus hebben. Dat betekent dat het virus vroeg kan worden opgespoord in het rioolwater. Op dit moment is er geen bewijs voor besmetting van mensen via ontlasting of rioolwater.

Het aantal onderzoekslocaties in Nederland is uitgebreid. In de regio van Waterschap Brabantse Delta vond onderzoek al plaats op de rioolwaterzuiveringen in Lage Zwaluwe en Kaatsheuvel, maar sinds deze week ook op de zuiveringen Nieuwveer, Bath, Putte en Riel. Het is de bedoeling dat het aantal meetpunten landelijk wordt uitgebreid naar meer dan 300. De resultaten van alle onderzoeken worden bijgehouden in het landelijke
Dashboard coronavirus.

Omroep Brabant bezocht deze week onze rioolwaterzuivering in Kaatsheuvel om te kijken hoe een monster uit het afvalwater wordt genomen.

Omroep Brabant - 'Gratis COVID-test bij ieder toiletbezoek', rioolwater zegt veel over het coronavirus - 23 juli 2020

Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.

Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.

Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.