Met warm weer zoekt iedereen graag verkoeling bij en in het water. Veel mensen gaan naar zwemplassen, maar steeds meer mensen zoeken ook verkoeling in andere buitenwateren. Met bootjes, SUP-boards en kano’s neemt de recreatie in alle oppervlaktewateren toe. Waterschap Brabantse Delta onderzoekt samen met een aantal partners nieuwe meetmethoden om de kwaliteit van het zwemwater en buitenwater te testen.
Het RIVM onderzoekt sinds april rioolwatermonsters van rioolwaterzuiveringsinstallaties op de aanwezigheid van het coronavirus. In de afgelopen periode is het aantal meetpunten waar het RIVM rioolwater onderzoekt uitgebreid van 29 naar 80. De waterschappen zijn blij op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de bestrijding van het coronavirus.
De Nationale analyse waterkwaliteit verscheen in april. Frank van Gaalen, een van de auteurs van dit rapport, vertelt over de bevindingen en handelingsopties. Inge van Driezum, die heeft bijgedragen aan het addendum, focust op de kwaliteit van drinkwater.
Tijdens de hittegolf van de afgelopen dagen was het drinkwaterverbruik in het weekend van vrijdag 7 augustus tot en met zondag 9 augustus beduidend hoger dan normaal. Er is echter geen sprake van een recordverbruik.
Om de gevolgen van steeds extremere droogte, hitte en hoosbuien in Rotterdam het hoofd te bieden, is samenwerking de sleutel. Een groot deel van de stad is in handen van bewoners, bedrijven en andere vastgoedbezitters. Woningcorporatie Woonstad, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam, slaan daarom de handen ineen.
Het landelijk neerslagtekort is de afgelopen twee weken iets gestabiliseerd, maar is nog steeds relatief groot. De komende week wordt droog en zeer warm weer verwacht. De afvoer van de Rijn is laag, zal de komende dagen stijgen door neerslag in het stroomgebied, en daarna weer dalen.
Het neerslagtekort is al enige weken stabiel, maar nog steeds groot. Voor de komende week wordt een hittegolf verwacht. Hierdoor zullen waterkwaliteitsproblemen zoals blauwalg en botulisme toenemen.
De komende dagen is het warm. Veel mensen zoeken verkoeling in een zwemplas of riviertje. Het is dan wel belangrijk om eerst te controleren of het water veilig en schoon is. Het kan namelijk besmet zijn met bijvoorbeeld blauwalg.
Woorden als ‘klimaatadaptatie’, ‘sedumdak’ en ‘infiltratie', zijn lastige klimaatwoorden. Het overgrote deel van onze bevolking begrijpt al die moeilijke klimaatwoorden niet. Als we willen dat iedereen zich voorbereid op een extremer klimaat in huis en tuin, is het belangrijk om duidelijke taal te gebruiken.
Onderzoek met DNA kent een sterke groei en ontwikkeling. In een nieuw project werken we met collega-waterschappen aan een nieuw instrument: de DNA Diatom Biosensor. Met deze nieuwe sensor kunnen we snel, goedkoop en efficiënt de ecologische waterkwaliteit meten in ons oppervlaktewater.
In Nederland wordt binnen ca. 46 regio’s actief samengewerkt binnen de waterketen.
MEER WETEN? KLIK HIER
Home
Nieuws
Regio's
Agenda
Documenten
Over ons
Schone Maaswaterketen
Copyright © 2020 Samenwerken aan Water
Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.
Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.