Mondkapjes en handschoenen
Sfeerelement

Minister Van Nieuwenhuizen: "Gooi geen mondkapjes en handschoenen in het riool."

28 april 2020

Vorige week donderdag sprak minister Van Nieuwenhuizen, van Infrastructuur en Waterstaat, in het tv-programma Jinek over spullen die niet thuishoren in het riool.

Zij bezocht vorige week een rioolwaterzuivering en verbaasde zich over alle spullen die waterschappen in het afvalwater vinden. Met in deze tijd extra mondkapjes en handschoentjes. Mensen spoelen deze door het toilet of gooien ze na gebruik in het rioolputje op straat. De minister roept op dit niet te doen. En daar zijn de waterschappen heel blij mee!

Ook op de rioolwaterzuiveringen van waterschap Brabantse Delta worden er spullen in het afvalwater gevonden die daar niet thuishoren. Denk bijvoorbeeld ook aan wegwerpdoekjes om je huis schoon te maken. Spoel deze niet door het toilet, maar gooi ze in je afvalbak. Zo voorkomen we samen verstoppingen en andere problemen in het riool en op de rioolwaterzuivering.

Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.

Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.

Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.