Rioolwaterzuivering
Sfeerelement

De rioolwaterzuiveringen moeten blijven functioneren

08 april 2020

Ook tijdens de Coronacrisis gaat het werk voor schoon, voldoende en veilig water door. Er wordt rekening gehouden met de RIVM-maatregelen. De komende tijd vertellen onze collega’s van Waterschap Vechtstromen hoe zij in deze bijzondere tijd toch hun waterschapswerk uitvoeren.

William Muller is werkzaam in het team Techniek en Onderhoud (T&O). Dit team zorgt ervoor dat alle technieken op de rioolwaterzuiveringen, stuwen en gemalen van Waterschap Vechtstromen goed functioneren. Hij vertelt hoe hij zijn werk blijft doen in deze bijzondere omstandigheden.

Het werk gaat door vanuit huis
William is specialist Elektro en Procesautomatisering voor de afdeling keten. Samen met een aantal voorbereiders verdelen zij het werk over collega’s die zich bezighouden met elektro en procesautomatisering van de rioolwaterzuiveringen en rioolgemalen van Waterschap Vechtstromen. 

Want ook daar gaat het werk gewoon door. De meeste werkzaamheden van het team bestaan uit het oplossen van storingen aan installaties. “Alles wat vanuit huis kan wordt ook vanuit huis gedaan en dat geldt ook voor mijn functie. We sturen de uitvoerende collega’s in het veld aan. Zij zijn nog wel buitenshuis aan het werk.”

Werken conform RIVM maatregelen
“De werkzaamheden van Team Techniek en Onderhoud bestaat grofweg uit 3 onderdelen: storingen, regulier werk en werk in projecten. In alle 3 de onderdelen houdt dit team zich strikt aan de RIVM-maatregelen. Urgente zaken worden meteen opgelost op en hier gaat het werk dan ook gewoon door. Uiteraard wordt dit gedaan conform de RIVM richtlijnen: er wordt ruime afstand van elkaar gehouden en er wordt met niet teveel mensen bij elkaar gewerkt. Dat is belangrijk om elkaar gezond te houden en niet ziek te maken; daar is extra alertheid op.

Ook het reguliere werk gaat door. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhoud aan onderdelen van rioolwaterzuiveringen. Want het is essentieel om de 23 rioolwaterzuiveringen van Waterschap Vechtstromen goed te laten functioneren. Het zuiveren van afvalwater van inwoners en bedrijven moet doorgaan. Daarnaast draait team T&O mee in projecten, zoals de Energiefabriek in Hengelo. Daar wordt ook gewerkt met aannemers of mensen van extern. Ook hier zijn de nodige aanpassingen voor iedereen gedaan zodat er een veilige werkplek is ontstaan voor iedereen. De niet-urgente meldingen die door enkel een medewerkers van T&O alleen afgehandeld kan worden, gaan zoveel mogelijk door. Als er echter meer mensen nodig zijn op één plek wordt de klus op een later tijdstip ingepland. Want er worden geen onnodige risico’s genomen. De gezondheid van onze mensen staat voorop natuurlijk.”

Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.

Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.

Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.