Met een uitgebreid pakket aan maatregelen leveren ook de waterschappen een bijdrage om ondernemers door de coronacrisis te loodsen. Als ondernemers de waterschapsbelastingen niet kunnen betalen vanwege de crisis, krijgen ze uitstel. Dat maken de Unie van Waterschappen, MKB-Nederland en VNO-NCW op 22 maart bekend.
Nog inspiratie nodig voor een thuisles rondom klimaat en water deze dagen? Kijk dan op www.droppiewater.nl. De website is speels, leerzaam en interactief. Kinderen komen via kleurplaten, lesbladen, games en proefjes van alles te weten over water en waterschappen: droge voeten, sterke dijken en voldoende schoon water.
Waterschap Brabantse Delta werkt samen met waterschap De Dommel en andere organisaties aan een samenwerkingsproject voor duurzaam watergebruik op de Tilburgse bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg. Samen met Brabant Water, gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant starten zij met een duurzaam systeem voor gebruik en hergebruik van water.
De eerste Waterspiegel van 2020 is verschenen! In dit nummer het laatste deel van het drieluik over de verkiezingen van 2019: het Europees Parlement. Acht Europarlementariërs geven hun visie op drinkwater en op EU-waterwetgeving. Peter Heij, voorzitter van de Beleidstafel Droogte, blikt terug op bereikte resultaten. Verder veel aandacht voor opkomende stoffen met onder andere interviews met Annemarie van Wezel (UVA) en Co Verdaas (Raad voor de leefomgeving en infrastructuur).
Op 5 maart heeft de milieucommissie van het Europees Parlement (EP) een resolutie aangenomen over Geneesmiddelen in het Milieu. Deze resolutie is een reactie op de Strategische Aanpak die de Europese Commissie presenteerde in maart 2019. Nederland wordt als een van de voorbeeldlanden aangehaald die de impact van medicijnresten op water al aanpakt; Nederland heeft immers de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water. Vewin pleit voor een Europese ketenaanpak en vraagt om concrete vervolgstappen op de Strategische Aanpak.
In lijn met de strengere coronamaatregelen hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en de Unie van Waterschappen besloten om alle vliegreizen die in het kader van de Blue Deal in de periode tot en met 6 april zouden plaatsvinden te annuleren.
De Europese Commissie heeft aangegeven nu geen concrete maatregelen te zullen nemen om innamestops van rivierwater voor de productie van drinkwater te voorkomen.
ADe drinkwaterbedrijven verwachten geen problemen met de levering en kwaliteit van het drinkwater als gevolg van het coronavirus (COVID-19).
Op 13 februari spraken landen in het stroomgebied van de Rijn tijdens de Rijnministersconferentie in Amsterdam af dat de kwaliteit van de Rijn moet verbeteren en microverontreinigingen moeten worden teruggedrongen. Vewin is blij met deze afspraken omdat drinkwaterbedrijven die de Rijn als bron gebruiken steeds meer inspanningen moeten verrichten om schoon en gezond drinkwater hiervan te maken.
Als onderdeel van een werkbezoek aan Burkina Faso is tijdens een officiële bijeenkomst het protocol d’entente ondertekend. Hiermee is de kennisdeling op het gebied van waterbeheer en een duurzame samenwerking vanwege het Blue Deal-programma tot 2030 een feit.
In Rotterdam werken de gemeente en het hoogheemraadschap al lange tijd samen met bewoners om de stad beter bestand te maken tegen het veranderende klimaat: langdurige, hevige regen en extreme hitte.
Leerlingen van technasiumscholen in Groningen en Drenthe zijn gevraagd mee te denken over de gevolgen van klimaatverandering en mogelijke oplossingen bij waterbeheer. Op donderdag 13 februari presenteren zij hun ideeën in de EnergyBarn op de Zernike Campus in Groningen. De provincies Groningen en Drenthe en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa's en Noorderzijlvest zijn opdrachtgever.
Waterschap Rijn en IJssel en Omgevingsdienst Achterhoek gaan intensiever samenwerken om onbekende lozingen in het rioolwater tegen te gaan. Beide partijen willen hiermee voorkomen dat schadelijke stoffen in de beken en rivieren terechtkomen. Bovendien wordt de kans op storingen in de rioolwaterzuiveringen kleiner als deze stoffen niet in het riool geloosd worden.
Donderdag 23 januari waren bestuurders, medewerkers en relaties van Waterschap Limburg en de aannemerscombinatie Herik/Strukton vof bij kennisinstituut Deltares getuige van een unieke beproeving in de Deltagoot. Met het uitvoeren van diverse proeven wordt aangetoond dat een glazen waterkering bij hoogwater bestand is tegen optredende belastingen, zodat bewoners achter de dijken goed beschermd zijn.
Slim omgaan met regenwater op eigen terrein is door de klimaatverandering steeds meer nodig. Denk aan een laagte in de tuin tegen wateroverlast door hoosbuien. Of infiltratie van regenwater om de droogte tegen te gaan. Voor de goede keuze van dit soort maatregelen lanceren STOWA en Stichting RIONED: PerceelTool.
Buurtprojecten kunnen subsidie krijgen voor gezamenlijke initiatieven op het gebied van natuur en water. Provincie, Brabantse waterschappen en het Prins Bernhard Cultuurfonds stoppen hiervoor ruim 1 miljoen euro in de pot van het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds. Dat geld is voor de komende vier jaar beschikbaar.
Dit voorjaar vindt de laatste (landelijke) inventarisatie plaats van de voortgang en het resultaat van het uitwerkingsproces van het Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen. De inventarisatie is gericht op uitwerken van een bouwsteen voor de rapportage 'De Staat van ons Water' die in mei a.s. door de Minister van I&W aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.
De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een richtlijn die als doel heeft de kwaliteit van oppervlaktewater (rivieren, kustwater en meren) en grondwater binnen EU-lidstaten te waarborgen. De KRW geldt sinds 2000. Deze Europese regelgeving wordt per lidstaat vertaald naar nationale wetgeving.
In Nederland wordt binnen ca. 46 regio’s actief samengewerkt binnen de waterketen.
MEER WETEN? KLIK HIER
Home
Nieuws
Regio's
Agenda
Documenten
Over ons
Schone Maaswaterketen
Copyright © 2020 Samenwerken aan Water
Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.
Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.