Helder water
Sfeerelement

107 inzendingen voor waterinnovatieprijs 2019

23 oktober 2019

Meer dan 100 ‘Willie Wortels’ hebben hun innovatieve waterideeën ingezonden voor de Waterinnovatieprijs 2019. Variërend van een volledig afbreekbare mat die beschermt tegen erosie tot baggeren met kleinschalige elektrische slibrobots. Ook is er bij de inzendingen veel aandacht voor Artificial Intelligence en het betrekken van agrariërs.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. De prijs wordt uitgereikt in 4 categorieën: Waterveiligheid, Schoon water, Voldoende water en Digitale transformatie. Iedereen mocht meedoen: overheden, bedrijven en particulieren. Dit heeft een zeer waardevolle verzameling van innovaties opgeleverd.

Binnenkort stemmen voor de publieksprijs
Onder leiding van juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, stelt de jury een lijst met genomineerden op per categorie. De genomineerden worden op 14 november bij het Deltacongres bekendgemaakt. Daarna kan er door iedereen gestemd worden voor de Publieksprijs.

Aanmoedigingsprijs de dromenvanger
De Waterinnovatieprijs heeft sinds dit jaar een nieuw onderdeel: de aanmoedigingsprijs De Dromenvanger. Met De Dromenvanger wil de Unie van Waterschappen ideeën een podium geven die nog niet rijp genoeg zijn voor de reguliere categorieën van de Waterinnovatieprijs. Er zijn 11 ideeën binnengekomen in De Dromenvanger. Van deze ideeën verschijnen binnenkort filmpjes op het YouTube-kanaal van de Unie van Waterschappen. Het idee met de meeste views mag tijdens het Waterinnovatiefestival op 12 december worden gepitcht op het podium.

Uitreiking tijdens waterinnovatiefestival
De feestelijke uitreiking van de Waterinnovatieprijs vindt plaats tijdens het Waterinnovatiefestival op 12 december. Het festival is in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.

Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.

Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.