Sfeerelement

Waterkring de Baronie lanceert site “Samen waterproof”

14 mei 2019

Lange periodes zonder regenval of juist wateroverlast door hevige stortbuien. Het zijn weersomstandigheden waarmee Nederlanders steeds vaker te maken krijgen. De laatste jaren zijn de extremen geen uitzondering meer, maar regel...

Watermaatregelen rond je woning
Dat vereist niet alleen actie van de overheid, maar ook van inwoners, om zo in de toekomst droge voeten te houden en water vast te houden om te gebruiken in drogere periodes.Iedereen kan zelf in actie komen, door bijvoorbeeld een regenton te plaatsen, tegels te vervangen door planten of groene daken aan te leggen. 

Voor inwoners van diverse West-Brabantse gemeentes is er vanaf deze week een eenvoudige manier om te kijken hoe ze hun huis en tuin waterproof kunnen maken. Op de website www.samenwaterproof.com kan men door het invullen van adresgegevens eenvoudige tips krijgen die specifiek op hun woning zijn toegespitst. Zowel de concrete mogelijkheden als de kosten daarvan komen in beeld. Inmiddels hebben tuincentra en bouwmarkten veel benodigdheden voor aanpassing en inrichting van huis en tuin in hun assortiment.

Samenwerking
Samen Waterproof is een gezamenlijk project van waterkring de Baronie, waarbinnen de gemeenten Zundert, Gilze en Rijen, Alphen Chaam, Baarle-Nassau, Etten-Leur, Rucphen, Breda, Brabant Water en waterschap Brabantse Delta zich gezamenlijk inzetten voor de waterketen. 

Wethouders Paul de Beer en René Lazeroms – respectievelijk van Breda en Rucphen - en bestuurslid Hans Peter Verroen van waterschap Brabantse Delta zijn de bestuurlijke trekkers van deze samenwerking. Zij zien het belang en de noodzaak van ieders inzet in het kader van de klimaatverandering.

“Met samen Waterproof maken we het voor de inwoners eenvoudiger om een steentje bij te dragen aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering. Er zijn legio mogelijkheden om verfraaiing van je huis en tuin te combineren met een klimaatvriendelijke inrichting. Van een sfeervolle regenton tot een groen dak. Laat je inspireren door de voorbeelden en adviezen op maat op Samen Waterproof!”, aldus de drie bestuurders.

Door inwoners op deze simpele manier advies te geven, hopen de initiatiefnemers dat geïnteresseerden actief aan de slag gaan met klimaatadaptatie van hun eigen grond en leefomgeving. Deze laagdrempelige methode kan ook helpen om buurtbewoners over de streep te halen.

Klik hier om naar de website te gaan 

Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.

Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.

Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.