Sfeerelement

Studiereis voor bestuurders

16 januari 2019

Tot 23 januari kunnen bestuurders zich nog met vroegboekkorting inschrijven voor de studiereis van 10 tot en met 13 april naar Kopenhagen.

De reis is zonder vliegschaamte, want hoewel vliegen goedkoper en sneller is, is deze reis per luxe touringcar. Deze reis wordt aangeboden door de Vereniging Stadswerk Nederland, mede namens Vereniging GDO. Bij inschrijving voor 23 januari 2019 bedragen de kosten € 995,00 (exclusief BTW), daarna bedragen de kosten € 1.195,00. In deze prijs zijn inbegrepen: drie hotelovernachtingen (eenpersoonskamer met eigen douche, inclusief ontbijt), lunchkosten, kosten voor sprekers, excursies en vervoer. 

Ontvangst door Nederlandse ambassadeur
Het programma voor deze bestuurdersreis is samengesteld in overleg met de Nederlandse ambassade en de Kopenhaagse klimaatburgemeester. Tijdens een ontvangst door de Nederlandse ambassadeur maken de deelnemers op informele wijze kennis met de Deense bestuurlijke wereld.

Programma: aandacht bestuurlijke aspecten en uitwisseling
De gemeente Kopenhagen laat duurzame oplossingen in de openbare ruimte zien, net als maatregelen voor waterbeheersing en het tegengaan van wateroverlast en innovaties in de groene leefruimte.

Maar er is ook aandacht voor participatie en de bestuurlijke aanpak: hoe pakt Kopenhagen participatie op in relatie tot bijvoorbeeld klimaatmaatregelen? Interessant is ook de Deense filosofie over de samenwerking tussen coalitie en oppositie; wat kunnen we in Nederland leren van het Deense politiek proces? Hoe hebben ze in hun energietransitie dossier “de lange adem” weten te behouden? 

Milieubewust reizen
Tijdens de studiereis gaat het nadrukkelijk om het uitwisselen van kennis. Dat betekent uiteraard ook wat voor de Nederlandse delegatie. We nemen kennis mee en presenteren die aan onze Deense collega’s. We reizen milieubewust en zijn daardoor iets langer onderweg, maar deze tijd wordt benut met voorbereidende videopresentaties en, op de terugreis, om reisimpressies te verzamelen en bundelen. 

Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.

Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.

Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.