Drie waterschappen dingen mee naar de titel Best bestuurde decentrale overheid 2018 van het blad Binnenlands Bestuur. Het gaat om Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Rivierenland.
Uit duizend kandidaten selecteerde bureau Necker van Naem de genomineerden voor vier verschillende titels: Beste lokale bestuurder, Beste jonge bestuurder, Beste bestuurder van een kleine gemeente en Best bestuurde decentrale overheid.
Voor deze laatste categorie komen provincies, gemeenten en waterschappen in aanmerking. Behalve de drie waterschappen zijn de gemeenten De Wolden en Lelystad kanshebbers.
Lage belastingtarieven
Waterschap Vallei en Veluwe werd al twee keer eerder genomineerd. Binnenlands Bestuur roemt de voortrekkersrol op het gebied van circulaire economie in combinatie met lage belastingtarieven. ''Innovatief, daadkrachtig en midden in de maatschappij, dat is wat het waterschap volgens kenners typeert.’’
Voor Waterschap Rivierenland telt de wijze waarop de dijkversterkingen zijn aangepakt, maar ook het feit dat dit waterschap actief innoveert en daarbij inwoners, bedrijven en organisatie betrekt. ''De gezamenlijkheid in het vormgeven van innovatieve projecten is een groot pluspunt van dit waterschap.’’
Waterschap Rijn en IJssel wordt geprezen om de wijze waarop het werk maakt van verduurzaming en daarbij andere overheden en organisaties in de plannen betrekt. Daarnaast zet dit waterschap zich in om de ''eigen positie richting inwoners te verbeteren’’.
Stemmen
In de categorieën Beste bestuurders komen dit keer geen waterschapsbestuurders voor. Vorig jaar was Hans Oosters, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en tot 1 januari van dit jaar voorzitter van de Unie van Waterschappen, genomineerd. Hij legde het uiteindelijk af tegen wethouder Paul Smeulders van Helmond. Best bestuurde decentrale overheid van 2017 werd de Provincie Noord-Brabant.
Stemmen kan nog tot en met zondag 13 januari via bestebestuurder.nl. De uitslag wordt donderdag 17 januari bekendgemaakt tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2019 in Helmond.
Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.
Home
Nieuws
Regio's
Agenda
Documenten
Over ons
Schone Maaswaterketen
Copyright © 2020 Samenwerken aan Water
Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.
Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.