Sfeerelement

Kritische reacties op analyse klimaatakkoord

29 september 2018

Oppositiepartijen reageren kritisch op de analyse van de plannen van de partijen die onderhandelen over een Klimaatakkoord.

Volgens PVV-leider Geert Wilders blijkt uit de analyse van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving dat de kosten nog hoger zijn dan gedacht. ,,Burgers worden als citroenen uitgeknepen voor die peperdure groene gekte! Kabinet wil huishoudens compleet failliet laten gaan. Waanzin. Kappen ermee”, twittert hij.

GroenLinks noemt politiek leiderschap nodig voor het uitwerken van het klimaatakkoord. ,,Het kabinet moet nu richting geven aan een robuust en rechtvaardig klimaatbeleid en daarbij duidelijk maken dat de rekening van de energietransitie niet eenzijdig bij burgers mag komen te liggen”, vindt Kamerlid Tom van der Lee. ,,Klimaatrechtvaardigheid en het principe de vervuiler betaalt betekenen dat we van de grote vervuilende bedrijven een grotere bijdrage zullen moeten vragen.”

Volgens de Partij voor de Dieren strandt het klimaatakkoord door polderen. ,,De klimaatplannen zijn weggesmolten tot een boterzachte inventarisatie van vrijblijvende intenties”, zegt zij in een reactie. De PvdA noemt de klimaatvoornemens ,,een hoop mooie woorden, maar ondertussen gebeurt er niks. De aanpak van de klimaatverandering loopt weer vertraging op. En het is ook nog niet duidelijk of het kabinet de kosten eindelijk eens gaat verhalen op de grote vervuilers en de grote bedrijven, of dat de rekening weer bij de gewone Nederlanders komt te liggen”, zegt Kamerlid William Moorlag. De ,,vrijblijvendheid bij het kabinet” moet er wat hem betreft af.

Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.

Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.

Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.