Ongeveer 60% van de rwzi’s kan bij een overstroming meer dan 50 cm onder water komen te staan. In 20% van de gevallen zelfs meer dan 2,5 m. Voor rioolgemalen zal dit niet minder zijn.
In het kader van het deltaprogramma Vitaal en Kwetsbaar is in een aantal werksessies met experts en vertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen en rijk gekeken naar de kwetsbaarheid van de afvalwaterketen bij overstromingen. Deze overstromingen kunnen optreden vanuit het hoofdwatersysteem of vanuit het regionale watersysteem. Wateroverlast door extreme neerslag dient apart te worden beschouwd. De bevindingen zijn vastgelegd in het rapport Kwetsbaarheid afvalwaterketen bij overstromingen.
De bevindingen op hoofdlijnen zijn:
Het ligt voor de hand om de kwetsbaarheid van de afvalwaterketen bij overstromingen mee te nemen bij de analyses die het komend jaar uitgevoerd worden in het kader van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.
Voor meer informatie:
Hans van der Eem (h.vandereem@welldra.nl)
Meinte de Hoogh (meinte.de.hoogh@minienm.nl)
Voor aanvulling (uit bijvoorbeeld uw regio) kunt u zelf uw informatie aandragen. Schroom dus niet om reacties te leveren. Neem hiervoor contact op met N. Schinkelshoek.
Home
Nieuws
Regio's
Agenda
Documenten
Over ons
Schone Maaswaterketen
Copyright © 2020 Samenwerken aan Water
Samenwerking in de afvalwaterketen vindt plaats op diverse fronten. Gemeenten en waterschappen verkennen momenteel hun ambities en samenwerkingskansen. Dit kan zijn op organisatorisch en beleidsmatig vlak, beheersmatig of technisch-inhoudelijk.
Interacties in de afvalwaterketen: riolering - rioolwaterzuivering en het ontvangend watersysteem zijn daarbij belangrijke technische en beheersmatige aandachtspunten. Dit alles in relatie tot de inrichting van de openbare ruimte.